Prima pagină Programe Alerta nereguli Despre noi Informatii de interes public Noutăţi şi anunţuri Contact

 

 

PHARE a fost creat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria, primele doua tari din regiune care au renuntat la comunism si economia centralizata. Scopul sau era de a ajuta aceste doua tari in procesul de tranzitie de la regimul comunist la cel democratic (de aici si numele sau: Poland Hungary Aid for Reconstruction of the Economy).

Pe masura ce alte state din centrul si estul Europei au trecut la un regim democratic, acestea au fost incluse, de asemenea, in program. Astfel, in 1996, 13 state primeau fonduri nerambursabile Phare: 10 state candidate (Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia), Albania, Bosnia- Hertegovina si Fosta Republica Iugoslava Macedonia.

Din 2000, cele trei state din partea vestica a Balcanilor au fost incluse in Programul CARDS (Asistenta Comunitara pentru Reconstructia, Dezvoltarea si Stabilitatea Balcanilor), Phare devenind un instrument concentrat exclusiv pe sustinerea procesului de aderare a celor 10 state candidate din Europa Centrala si de Est. Din 2004, beneficiaza de asistenta Phare numai Romania si Bulgaria.

PHARE este primul instrument financiar nerambursabil conceput de Uniunea Europeana pentru a sprijini Europa Centrala si de Est in evolutia catre o societate democrata si o economie de piata.

 

Listele contractelor Phare încheiate în România         Phare2006            Phare2005          Phare2004          Phare2003

 

Phare se concentreaza pe trei domenii principale:

  • sprijin pentru dezvoltarea institutionala, inclusiv asistenta tehnica si proiecte de "twinning" in vederea dezvoltarii institutiilor, politicii si capacitatii necesare pentru implementarea programelor de coeziune economico-sociala;

  • investitii in vederea alinierii la standardele Uniunii Europene, axate pe programe de achizitii de bunuri conexe procesului de dezvoltare institutionala si participarii la programele comunitare (de exemplu: echipamente de laborator si de testare, echipamente necesare in domeniul justitiei si afacerilor interne, participarea la programele de cercetare – dezvoltare, etc.).

  • investitii pentru coeziunea economico-sociala.

Intre 1990-2000, Romania a beneficiat de peste 1,5 miliarde Euro prin programul PHARE. Pentru perioada 2000-2006, Romaniei i-au fost alocate prin PHARE aproximativ 250 milioane Euro anual, fiind a doua tara membra, dupa Polonia, din punct de vedere al marimii fondurilor de care beneficiaza.

31.08.2022 14:35

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului

© 2007 OIR PECU Regiunea Vest   -   Termeni si conditii